Třetí světová válka již začala

12. 3. 2022

 

Napadením nezávislé Ukrajiny začala třetí světová válka stejně, jako druhá světová začala napadením Polska Německem. Je potřeba se poučit z minulých chyb: pokud by tehdy všechny významnější státy společně zasáhly proti Německu, bylo by zřejmě uchráněno před neskutečným utrpením nejen Polsko, alespoň tedy jeho část, ale světový konflikt by se nerozhořel takovým tempem a v takových rozměrech, jak tomu tehdy bylo.

Přípravy na počátek tohoto nového světového konfliktu však začaly již mnohem dříve. Nejpozději to bylo v době kavkazských válek (2008) a anexe Krymu (2014).

V současnosti selhává jak Evropská unie, tak NATO. Potřeba je, aby se demokratické země jednotně postavily za Ukrajinu a to velmi rázně, i vojensky. Slova a omezené dodávky zbraní nestačí. Obrazně řečeno, jedná se o obdobný problém, jakým je léčba rakoviny – pokud se bude odkládat, pacient se může chvíli cítit relativně dobře, za určitou dobu však zcela jistě zemře v krutých bolestech. Demokratické země se tak zatím mohou poplácávat po zádech, že jim se dosud skoro nic neděje, což však není pravda.

Jediným správným řešením by bylo

 


© Karel Matějka (2022)